Gitterkonstruktioner

26 sep

En af de fag som indeholder en del regning er statik og styrkelære under et fag kaldet Mekanik 1 her på første semester. Der bliver fra start af lagt meget vægt på at vi kan beregne momenter og kræfter i konstruktioner, en af disse er gitterkonstruktioner. De er nu sjove nok at regne på, men de kan være meget komplicerede da der er mange kræfter at holde styr på, men når det lykkedes at komme frem til det rigtige er det en fed fornemmelse og en lille personlig sejr over statik og styrkelære. En af metoderne man skal kunne beherske er ligevægts ligninger hvor den resulterende kraft er nul ved legemer i stilstand. dette er både moment ligevægts ligninger, ydre og indre kræfter ved gitre.

En af metoderne vi bruger er sektion metoden hvor vi lægger et snit igennem en konstruktion og derefter skal beregne kræfterne internt i op til 3 bjælker. Vores bøger er på engelsk, men jeg kan varmt anbefale statik og styrkelære på dansk, de kan med fordel købes igennem saxo.com/dk, hvor der er studierabat eller i det mindste lidt billigere end i boghandlen på DTU. Nogle af bøgerne kan fås endnu billigere på PDF, men man bliver hurtigt træt af at læse på PC’en, men det er et fint alternativ hvis man lever på en sten som mig.

 

3 Responses to “Gitterkonstruktioner”

 1. Grzegorz Nowak september 28, 2013 at 18:54 #

  Hej Thomas.

  Det lyder spændende. Har selv haft en del fysik og styrkelære på HTX, men det er sikkert mere hardcore på dit niveau. Hvilken slags hjælpesoftware kan I/må I anvende til at lave beregningerne?

  Ellers er der en lille liste over smarte matematikværktøjer på: http://logistikforum.org/studiehjornet/software-til-matematik-og-statistik

  Jeg tager også imod spørgsmål til matematiske udfordringer på logistikforum.org, hvis det kan hjælpe nogen.

 2. Àsgeir Gunnarsson oktober 6, 2013 at 21:23 #

  Læser selv til Maskiningeniør på 1. semester i Horsens.

  @Grzegorz Nowak – Det er ikke så hardcore når man har forstået grundprincipperne, og kan tegne et korrekt frit legme diagram og kender til vektorregning.

  CAD programmer behøves slet ikke, opgaverne løses hurtigere i hånden.

  Har selv lånt “Statik og styrkelære” bogen, kan anbefales.

  Synes generelt de engelske bøger vi bruger, kun er udgivet for at lave en ny version og tjene flere penge. Der bliver jo ikke tilføjet noget ny viden..

 3. Thomas oktober 7, 2013 at 17:50 #

  Ja som Asgeir skriver – det hele klares med almindelig lommeregner, cos og sin samt tan, man skal bare være disciplineret og gå slavisk frem og lave gode tegninger med kræfterne isoleret fra alt det andet så man kan få overblik over det som det handler om og hvilke kræfter der virker hvilken vej og hvor meget, også kaldet fritlegeme diagram.

Leave a Reply